Primii pași spre colectivitate

Momentul integrării în colectivitate, fie că este vorba despre creșă, grădiniță sau alt spațiu educațional, poate fi dificil și plin de emoții atât pentru părinți cât și pentru copii.

Intrarea în colectivitate este cu siguranță o etapă firească în dezvoltarea oricărui copil. Totuși, acomodarea lor cu aceasta nouă etapă de viață presupune un proces unic pe care părinţii trebuie să îl trateze cu răbdare, înţelegere şi multă delicateţe.

La CreativeThinking, ținem cont de ritmul de adaptare al fiecărui copil și îl ajutăm să aibă parte de o integrare în mediul educațional, cât mai armonioasă și prietenoasă.

Cursurile noastre sunt special create pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor mici, permițându-le totodată părinților să se implice în procesul de separare și acomodare al copiilor în spațiul educațional. Prin urmare, mami sau tati pot sta în sala de curs alături de copil, atâta timp cât el simte nevoia de prezența lor.

Am pregătit 5 sfaturi pe care dacă le vei aplica, cel mic va avea o integrare pozitivă în colectivitate:

  1. Înainte cu câteva zile pregătește-l pe cel mic pentru pasul pe care urmează să îl facă. Povestește-i cât de frumos este locul în care va merge, asigură-l că mami sau tati va fi cu el și nu va rămâne singur, spune-i că se va juca și se va distra împreună cu alți copii. Prezintă-i totul într-o maniera cât mai pozitivă și atractivă.
  2. Fii calm și liniștit chiar dacă ai temeri despre cum va face față acestei noi etape. Este important pentru copil să-i transmiți un sentiment de siguranță și încredere.
  3. Încearcă să fii perseverent în participarea celui mici la cursuri. Acomodarea se petrece mult mai ușor atunci când există o continuitate și o prezență constantă la activități.
  4. Ai răbdare cu propiul tău copil! Chiar dacă poate în prima zi va plânge și nu va vrea să participe, important este să fii acolo cu el, să îi oferi ocazia să vadă ce se întâmplă în sala de curs, să se obișnuiască cu ceilalți copii dar și cu instructorii. Ușor, ușor starea de anxietate va dispărea, iar cel mic se va simți mai în largul lui.
  5. Încurajați relaţia instructor-copil îndrumându-l pe cel mic spre el ori de câte ori are nevoie de ceva. Prezentați-l ca fiind o persoană în care aveți încredere și care îi poate oferi siguranță.

Te așteptăm și pe tine la CreativeThinking! Ne dorim ca împreună să le oferim celor mici o experiență pozitivă și o acomodare cât mai plăcută în colectivitate.

Psiholog Mihaela Radoslav



Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.